The apple experience

DELL M1210

DELL M1210

Så blev det äntligen dags att byta dator. Min gamla Dell börjar bli trött – batteriet räcker i kanske sju minuter, allting går så långsamt att man vill riva ut håret och jag börjar i allmänhet bli rätt less på Windows Vista.

Apple LED Cinema DisplayEfter en del funderande och råd från en vän jag litar på lite för mycket föll beslutet till slut på att byta plattform till Apple.

Jag tittade omkring en hel del på Mac.se och konfigurerade ihop en dator som motsvarade de råd jag fått tidigare om vad jag antagligen skulle behöva. Jag måste erkänna att i konfigurerande ingick en hel del impulsköp. Jag uppgraderade minnet från 2 till 4 GB, köpte till en helt sjukt fin skärm och en Product Red iPod Nano. (När ska AMEX Red komma till Sverige!? – Jag skulle byta direkt).

Jag har dock två bryderier där jag behöver lite input. Jag vet inte om jag fattade rätt beslut. Först och främst så valde jag bort Solid State hårddisken. Den var 120 GB istället för 250 GB och kostade straxt norr om 4 000 kr mer än standardhårddisken … men hade det varit värt det? Jag tror inte jag behöver den storleken på hårddisk jag nu fick, men å andra sidan är 4 000 kr ganska mycket pengar. Det andra är att jag valde tangentbord och mus som inte är trådlösa. Jag har enbart negativa erfarenheter av trådlösa tangentbord och möss för PC – de registrerar inte varje knapptryckning, musen flyger iväg ibland etc, men jag kanske skulle gett Mac-produkterna en chans. Det är ju ganska skönt med trådlöst. Det är inte ett jätteproblem för musen är kopplad till tangentbordet, som är kopplat till skärmen som är kopplat till datorn, så när jag kommer till jobbet på morgonen behöver jag bara koppla in datorn i skärmen och jag är good to go.

Jag har en synpunkt på Apple Store. Jag är inte helt bortkommen när det kommer till att handla online, men jag misslyckades med att köpa rätt tangentbord. Jag fick ett amerikanskt tangentbord och inte ett svenskt! Jag är helt övertygad om att jag valde rätt – men tydligen inte. Visst oerhört klantigt, men det kan vara någonting för Apple-folket att tänka på. Typiskt skulle systemet föreslå tangentbord beroende på IP Geo-location eller OS språkversion.

En annan synpunkt jag har är leveranstiden. Jag la min beställning den 2a mars och paketet skickades enligt utsago den 5e mars, men jag fick det inte levererat förrens den 13e mars! Onlinebutiken skröt med fri frakt, men jag hade gärna betalat några hundra för att det inte skulle dröja 8 dagar för min försändelse att komma fram. Det är helt obegripligt lång tid. Det plus att webbsidan där man kan spåra försändelsen inte var supertydlig.

All in all så är jag nu oerhört upphetsad – jag spenderade stora delar av gårdagskvällen med att installera program. Jag fick mycket hjälp här med, och även en del dryga kommentarer :)

Hittills har The Apple Experience varit helt fantastisk!

/Tobias Franzén

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,