Du ska inte tro att du är nått!

Skrev ju detta tidigare idag. Och hittade precis det här. Jag vet inte riktigt var Viggo står i olika frågor och jag förstår att den här artikelserien handlar en del om att sälja tidningen Resumé, (annars skulle detta nog inte skrivas alls och det kan vara viktigt att ha i bakhuvudet).

Plöjer igenom texten om ett kvarter på söder med många institutioner för hemlösa och en betraktelse av detta som jag kan identifiera mig med. Jag är ingen god samarit. Jag bryr mig nog ungefär lika mycket om hemlösa som den genomsnittlige svensken – kanske lite mindre. Jag tycker inte att betraktelsen från Maria Prästgata är särskillt gripande eller upphetsande.

Men det är när jag kommer ner till kommentarerna som man påminns om att man är i Sverige. Välgörenhet i Sverige får endast idkas på två sätt:

  1. All in och köra någon sort Moder Theresa-race.
  2. Inte alls, (eller 100 kr till Amnesty i månaden för samvetets skull)

Vill man som Viggo ge sig ut och se sig om hur det ser ut i vår stad och rapportera om det på sitt sätt är det inte ok, det är till och med lite förkastligt. Vem tror han att han är? Vi vet ju att han inte bryr sig – egentligen. Det är inte tillåtet att i faser öka sitt engagemang, det är inte ok att vara engagerad bara på lördagar och skita i hemlösa de andra dagarna.

Det är jantekräken som kvävande spyr ur sig den här åskådningen och som är ett hot mot välgörenhetsarbete i Sverige generellt om du frågar mig. Jag tror att om ideellt arbete i det lilla skulle uppskattas och uppmuntras så skulle det ge en snowball effect och vi kanske skulle bli mer solidariska. Nu vågar man nästan inte engagera sig med rädslan för att det ska betraktas som falskt. Att man ska betraktas som halvhjärtad. Då är det bättre att inte hålla på med välgörenhet alls.

Så ta tillbaka de tråkiga kommentarerna och skriv någonting positivt. Vad gör du för de hemlösa som är så fantastiskt bra att du har rätt att döma Viggos betraktelser? Carlos (snubben i kommentarsfältet), ditt självrättfärdiga svin!

Jag kommer förska utveckla det här spåret framöver, jag har en del idéer som jag tror kan vara väldigt bra. Tills dess – det lilla du gör är också betydelsefullt, och det är betydelsefullt även om du har en egen agenda, om du vill få ut någonting mer av att hjälpa någon annan än en varm känsla i magen. Ut och stöka om för allas bästa :)

/Tobias Franzén

  • Share/Bookmark

Tags: , , , ,