Arbetarromantiken vägrar dö …

Hittar kanske veckans knäppaste kolumn hos Aftonbladet. Bertil Torekull skriver om dessa eviga bonusar och hur fel de är. Vad jag kan se talar han inte explicit om statliga företag eller offentlig sektor utan svepande om att även inom privata företag så vet han bäst vad som är en skälig ersättning.

Jag förstår inte riktigt problemet kring att se ersättning till VD som enbart en styrelse- och i förlängningen ägarfråga. Företag som väljer att överkompensera sin ledning så till den milda grad att företaget går under får stå sitt kasst och gå under. Det är så suboptimala företag ränsas ut av marknaden och det är så dåliga ägare förlorar sina tillgångar till andra som kan förvalta dem mer effektivt.

Hur ska vi då lösa dessa höga löner? Tro det eller ej så har Bertil en lösning även här. Han uppmuntrar oss att inte anställa de bästa – eftersom de är så hiskeligt dyra – utan kanske gå på nr två eller rent av nr tre om man vill spara riktigt mycket pengar. Det är lätt skrattretande korkat. Det är klart att det finns tillfällen då t.ex. en VD har anställts som inte förtjänat de pengar han eller hon får i ersättning, men att gå ifrån specialiseringen – rätt person på rätt plats – för att pungslå de giriga talangerna kommer nog knappast leda till mer lönsamma företag. Snarare ett B-lag med billig ledning och inga marknadsandelar.

Bara för att avrunda hittar jag följande i kommentarsfältet – som för att påminna om att man läser på Aftonbladet:

För var dag som går poppar det upp nya bonusaffärer och nu börjar det gå upp för var och en att det är VI skattebetalare som mest står för notan i form av statliga garantier och värnskatter, och då är vi i ett läge då VI också måste få säga ifrån på något sätt. Vi är i ett demokratiskt land så revolution kanske ej är så lämpligt – men det är ej långt ifrån.

Vi skattebetalare står för notan? Statliga garantier? Jo visst i undantagsfall och det ska inte behöva vara så. Företag som inte går bra ska gå omkull, staten ska hålla sina smutsiga tassar borta och kreativ förstörelse ska ha sin gilla gång. Sen kommer det roliga … Värnskatten är tydligen någonting där skattebetalarna subventionerar bonusar … inte tvärt om ha ha ha. Get your head outta your ass dude.

Slutligen – dagens fråga på sidan är: Borde regeringen förbjuda bonusar? What?! Ska staten bestämma hur ersättningen i privata företag ska se ut?! Get outta here … detta kan väl ändå ingen tycka är skäligt … jorå 88, % procent svarar JA.

Ja just det, jag läste ju på Aftonbladet …

/Tobias Franzén

  • Share/Bookmark

Tags: , , ,